lördag 29 oktober 2011

Arbetsgivarens dröm

Den ensamma mamman. Lyssna på det ett tag, visst har det en negativ klang och en ”tycka-synd-om” stämpel? Den ensamma mamman är det synd om, för hon har ingen man (ingen tycker om henne, ingen vill ha henne och hennes barn, och just därför är det något fel på henne) Den ensamma mamman, det är hennes (bokstavs-) ungar som bråkar i skolan, som är skitiga och trasiga, och som det aldrig kommer att gå bra för i framtiden.
   Den ensamma mamman, henne kan man inte anställa, hon har ingen barnomsorg efter klockan 18 (det är hennes fel) och hon måste vara hemma med sina sjuka barn (kostsamt) så henne kan man absolut inte riskera att ge en anställning.
   Jag vill verkligen hjälpa till att ändra på den här uppfattningen, och det är inte bara för att jag är ensam mamma själv. Tänk vilken fantastisk människa den ensamma mamman är! Hon har ensam skött sina kolikbebisar (där går många föräldrar i väggen fast de är två) hon har ensam brottats med alla trotsåldrar (”vänta du tills pappa kommer hem”…) ensam vakat vid feberbädden (vem byter av) och ensam försörjt sina barn med mycket små medel. Tänk på en traditionell familj, tänk på den traditionella ansvarsfördelningen och tänk att den ensamma mamman (eller ensamma pappan för den delen) gör allting på egen hand av det som den traditionella familjen delar på.
   Den ensamma mamman är en tusenkonstnär! Hon är arbetsgivarens dröm, om bara arbetsgivaren ville tänka efter. Hon kan hålla en stram budget, ta ansvar, medla i konflikter, vårda, lyssna, råda och leda, fatta bra men ibland obekväma beslut, vara alert större delen av dygnet, planera och organisera, vara fantasifull och kreativ, listan kan göras hur lång som helst. Det här är väl vad alla arbetsgivare letar efter?
   Forskning visar dessutom att för ensamstående mödrars barn går det oftast väldigt bra. Barnen har ofta bra betyg och fortsätter läsa på universitetet. (De vill väl försöka undvika att leva under så usla levnadsvillkor som deras stackars mammor fått göra…)
Arbetsgivare borde dessutom betala en rejäl lön till de ensamma mammorna. De har genomgått mycket möda och besvär för de egenskaper och den kompetens de kan erbjuda!   


  © Petra Pantzar




1 kommentar: