tisdag 7 maj 2013

Våren


Det är redan maj månad. Fram tills nu har vi inte riktigt kunnat känna att våren är i antågande. Våren är sen i år, det säger alla man talar med, och jag kan inte annat än att hålla med. Men nu verkar det vända, termometern visar på tvåsiffrigt och det är dags att plocka bort vinterstövlarna. Ute har vi sett snödroppar, hyacinter, påskliljor, blåsippor och vitsippor. Fåglarna kvittrar ljudligt och uppmuntrande som om de ville hylla den årstid som nyss har anlänt. Buskar och träd knoppas och skiftar i ljusgröna toner. Solen värmer när vi ställer oss mot husväggen och genast fylls vi av ny energi och livslust.

I tankarna är vi redan vid sommarbestyr och semesterplaner för vi vet hur otroligt snabbt den här månaden går. Knappt har vi hunnit andas, så står midsommarhelgen för dörren. Vi plockar fram utemöblerna och grillen, röjer i trädgården och planterar i krukor. Kanske funderar vi på de olika renoveringsobjekt som alltid finns där, men ofta blir stående till nästa år.
   Jag skulle vilja att alla tar sig tiden att bara vara lediga en dag, inte göra något alls på den där långa ”måste-göra-listan”, utan gå ut i naturen och lev i stunden, inte i framtiden eller i det förflutna, utan just här och nu. Efteråt kommer vi att märka att den där dagen gjort stora intryck på oss, att den formar nya tankar, nya planer och nya förhoppningar. Kanske är det så att det som var så viktigt förut är ganska betydelselöst egentligen, och kanske är det så att andra saker känns mycket viktigare? Pröva!   

© Petra Pantzar 



1 kommentar: